De meest voorkomende hockeyblessures

Hockey is een blessuregevoelige sport. Niet alleen door het vele draaien en wenden, maar ook door bijvoorbeeld het contact met de tegenstander of de stick. Hieronder leest u welke blessures we bij het hockey vaak zien en wat u hierbij het beste kan doen.

De vier meest voorkomende hockeyblessures

Hieronder worden de vier meest voorkomende hockeyblessures

  1. Knieblessure

Tijdens hockeyen, kan je je knie verdraaien. Meestal blijft hierbij het onderbeen staan, terwijl het bovenbeen draait. Er vindt dan een verdraaiing in het kniegewricht plaats met kans op rupturen van de banden van de knie. Men kan hierdoor bijvoorbeeld een scheuring van de voorste kruisband of van de binnenste knieband oplopen. Hoe stabieler uw knie is, hoe minder kans u heeft op bandletsel. Kracht- en stabiliteitstraining van de benen is dus erg belangrijk bij hockey.

  1. Achillespeesblessures

Ook ziet men achillespeesblessures door hockey. Vaak is dit in de vorm van een achillespees tendinopathie. De pees wordt overbelast en hierdoor gaat het peesweefsel in kwaliteit achteruit (degeneratie). Dit kan komen door acute of langdurige overbelasting. Een acute overbelasting kan een klap van een stick op de achillespees zijn en een langdurige overbelasting kan bijvoorbeeld ontstaan na het intensiveren van trainingen of wedstrijden.

  1. Rugblessure

Veel bewegingen tijdens het hockey worden vanuit de romp ingezet. Het is dan ook niet zo gek dat rugblessures voorkomen bij hockey. In veel gevallen zijn dit a-specifieke rugklachten, dat wil zeggen dat er geen aantoonbare oorzaak (zoals een hernia of slijtage) is. Hoe beter uw rompstabiliteit is, hoe minder kans u heeft op deze rugklachten. Op onze website kun jij hier voorbeelden te vinden van oefeningen voor een betere core-stability.

  1. Enkelverzwikking

Door het vele wenden en keren vinden er veel zijwaartse bewegingen met de voeten plaats en dit brengt het risico op enkelverzwikkingen met zich mee. Vooral als uw spieren wat vermoeid raken of wanneer u al een instabiele enkel heeft door eerder letsel. In de meeste gevallen klapt de enkel bij een verzwikking naar buiten en worden de buitenste enkelbanden (en andere structuren zoals het gewrichtskapsel) opgerekt of zelfs gescheurd. Dit is een enkeldistorsie.

Hoe kunnen hockeyblessures het beste behandeld worden?

Hieronder leest u per blessure wat u hieraan kan doen.

Behandeling bij knieblessures

Bij een scheuring van de kniebanden is vaak een reconstructie nodig als u nog wil kunnen blijven sporten. Na de operatie volgt een lang revalidatietraject waarbij u aanvankelijk vooral de mobiliteit van de knie dient te trainen en vervolgens de stabiliteit en kracht van de knie en de omliggende gewrichten.

 

Behandeling bij achillespeesblessures

Bij een overbelasting van de achillespees kunnen verlagen van belasting, zooltherapie, taping en shockwave therapie vaak helpen. Ook kan het behandelen van de kuit en het trainen van de spieren rondom de enkel bijdragen aan het herstel.

 

Behandeling bij rugblessure

Het trainen van de core-stability helpt vaak al goed om rugblessures te behandelen en te voorkomen. Dit doet u door de kleinere spiertjes in de buik en rug (met name de m. transversus abdominis en de m. multifidus) te trainen met specifieke rompstabiliteitsoefeningen. Ook kunnen onze therapeuten u helpen met het aannemen van een juiste houding van de rug tijdens het hockeyen.

 

Behandeling bij een enkelverzwikking

Na een enkelverzwikking duurt het gemiddeld twaalf weken voordat u weer helemaal hersteld bent en weer volledig kan hockeyen op uw oude niveau. Onderdelen van het hersteltraject kunnen zijn: taping, bracing, stabiliteitsoefeningen enkel, mobiliteitsoefeningen en krachtoefeningen.

 

Dit artikel is afkomstig van: https://www.fysiotherapie4all.nl/nieuws/item/hockeyblessures

Blessurevrij sporten? Lees dan hier hoe dat moet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.