We kennen allemaal het gevoel van spierpijn, toch? Terwijl sommige er echt van kunnen genieten, zijn er veel meer mensen die het een hel vinden. Wat is spierpijn precies en wat zorgt ervoor dat je je soms stijf en pijnlijk voelt? Is het eigenlijk gevaarlijk om spierpijn te hebben? Is het een teken van teveel training? We geven jou een kort overzichtje wat er daadwerkelijk in het lichaam gebeurt, waarom het pijnlijk is en waar je op moet letten als jij last hebt van spierpijn.
Waarom krijgen we spierpijn?
Je krijgt spierpijn wanneer jouw spieren belast. Dit kan gebeuren wanneer je sinds lange tijd een spiergroep weer gebruikt of als je een intensieve inspanning verricht. Bij beide gevallen zullen er in de spieren kleine microscopische scheurtjes in de spiervezels komen, omdat je spieren deze handeling niet aankan. Geen zorgen, dit is niet erg. Tijdens het herstel worden deze kleine beschadigingen gerepareerd. Gedurende dat proces raakt je spier gevuld met zuurstof en voedingsstoffen waardoor hij opzwelt. Door het opzwellen drukt het de zenuwen er omheen weg en dat ervaren we als pijn.
Omdat je lichaam tijd nodig heeft om deze processen te starten, komt spierpijn vaak pas na één a twee dagen na de training. Vroeger dachten mensen dat melkzuur de oorzaak was van spierpijn, maar dit is ondertussen weerlegd. Toch is het nog steeds een veel voorkomend misverstand.
Is spierpijn gevaarlijk?
Nee! Het goede nieuws is: het klinkt slechter dan het in werkelijkheid is. Je lichaam past zich aan je trainingsregime en herstelt deze microscopische scheurtjes om krachtiger te worden; met andere woorden om kracht en uithoudingsvermogen te krijgen is spierpijn soms nodig. Elke training maakt je lichaam sterker waardoor spierpijn steeds minder vaak of minder intenst terugkomt. Als de spierpijn echter enkele dagen aanhoudt, zou je op het punt van een ernstige blessure kunnen komen en daarom zou je in het belang van de veiligheid een arts moeten raadplegen.
Heb ik te weinig getraind als ik geen spierpijn voel?
Geen stijve spieren hebben, betekent niet dat je spieren zich niet ontwikkelen. Tijdens het trainen, blijft je lichaam zich aanpassen aan de veranderingen die je lichaam tijdens een training doormaakt. Als een resultaat wordt het herstel van spierpijn fysiek minder zwaar. Dus maak je geen zorgen, zelfs als je helemaal geen pijn voelt. Dit kan ook een goed teken zijn: je bent aanzienlijk verbeterd en je lichaam heeft zich aangepast aan jouw eigen uitdagingen.
Kun je spierpijn behandelen?
Er is geen wondermiddel tegen spierpijn. Geef je lichaam de tijd om te herstellen. Er zijn verschillende behandelingen, maar elke atleet is anders. Wij adviseren om niet te gaan trainen wanneer je ernstige pijn ervaart! Doorgaan met je training kan leiden tot een toename van de scheurtjes in je spieren en dus tot serieuze schade op de lange termijn. Wat wij wel aanraden bij lichte spierpijn, zijn kleine oefeningen of bewegingen zoals wandelen of zwemmen. Hiermee verhoog je de flexibiliteit van je spieren en de bloedstroom in het spierstelsel. Daarnaast kun je altijd een verwarmende spierbalsem smeren die ervoor zorgt dat de doorbloeding wordt bevorderd en hierdoor ook het herstel. Heb je echt heel veel pijn en lijkt die pijn niet over te gaan? Dan adviseren wij om een arts of sportmasseur/fysiotherapeut te bezoeken. Voorkomen is beter dan genezen.